top of page

Akış Şeması Ne Demek

Akış şemaları yapılacak olan adımların grafiksel/şekilsel olarak ortaya koyulmasıdır.  Bu işlem geometrik şekillerle ifade edilir ve her şekil yapılacak olan işlemi gösterir.

 

Akış Diyagramı; bir algoritmanın belirli bir anlamı olan şekillerle ifade edilmesidir. Algoritmalar, doğal dille yazıldığı için herkes tarafından anlaşılamayabilir ya da istenmese de başka anlamlar çıkarılabilir oluşudur. Ancak akış diyagramlarında her bir şekil standart belli bir anlam taşıdığı için farklı yorumlanıp anlaşılması olası değildir.

Başla & Dur: 

Akış şemasının nerede başladığını ve nerede bittiğini göstermek için kullanılır. Sembolün içine “Başlangıç” ve “Bitiş” gibi ifadeler eklerseniz şemanın daha anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.

İşlem:

 Aritmetik, analitik ya da mantıksal herhangi hesaplama ya da atama işlemi yapmak için kullanılır. Sembol içerisine akışın o adımına gelindiğinde uygulanması gereken işlem ifadeleri yazılır.

Veri (Girdi / Çıktı):

 Bilgi girişlerini ya da elde edilecek sonuçları gösteren semboldür. 

Karar:

 Bu sembol akışta her zaman kapalı uçlu bir soru sormak için kullanılır. Sorunun cevapları ‘Evet’ ya da ‘Doğru’ ve ‘Hayır’ ya da ‘Yanlış’ olarak iki farklı kararı temsil eder. Akışta kafa karışıklığını önlemek için karar sembolünden çıkan okların üzerinde hangi cevabı temsil ettiği yazılmalıdır.

Belge: 

Akış sırasında kullanıcıya yansıtılacak belge ya da raporu gösterir.

Depolama: 

Depolanacak veriyi ve tutulacağı ortamı belirtmek için kullanılır.

Veri ambarı:

 Bilgisayarın hard diski gibi doğrudan erişilebilen veri ambarını temsil eder.*

İç depolama:

 Programlama için çizilen akış şemalarında hafızada tutulan bilgiyi ifade etmek için kullanılır. Genellikle lokal bilgisayarlardaki belleği temsil eder.*

Teyp Kütüğü:

 Manyetik bant şeklinde olan bu sembol bir dizi halde saklanan bilgiyi ifade eder.*

Manuel girdi:

 Kullanıcı tarafından manuel olarak sistemde alınacak aksiyon adımlarını anlatır.

Önceden tanımlı işlem: Daha önceden çizilmiş olması gereken bir akış şemasını ifade eder; daha fazla detay için bu akış şemasına referans verilebilir.

Hazırlık / Döngü:

 Hazırlık evresini anlatan her türlü işlemi ya da tekrar edecek bir sürecin başlangıcını göstermek üzere kullanılır. Çalışmak üzere hazırlanan ve gerçekten çalışan adımları birbirinden ayırmaya yarar.

Bekleme:

Süreçteki gecikmeye veya bekleme süresine işaret eder. 

Bağlantı:

 İki farklı akışın birleşme yerini gösterir. Uzun ve detaylı akış şemalarını birbirine bağlamada kullanılır; aynı ya da farklı sayfadaki bir akışa yönlendirme yapar.

Algoritmanın başladığını ya da sona erdiğini belirtmek için kullanılır.

Klavye aracılığı ile giriş ya da okuma yapılacağını gösterir.

Yazıcı(printer) aracılığı ile çıkış yapılacağını gösterir.

Kart okuyucu aracılığıyla giriş yapılacağını gösterir.

Araç belirtmeden giriş ya da çıkış yapılacağını gösterir.

Hesaplama ya da değerlerin değişkenlere aktarımını gösterir.

Aritmetik ve mantıksal ifadeler için karar verme ya da karşılaştırma durumunu gösterir.

Aritmetik ve mantıksal ifadeler için karar verme ya da karşılaştırma durumunu gösterir.

Disketten okuma ya da diskete yazmayı gösterir.

Teyp kütüğünü gösterir.

Yapılacak işler birden fazla sayıda yinelenecek ise diğer bir deyişle iş akışında çevrim(döngü) var ise bu sembol kullanılır.

Akış diyagramında iki nokta arası ilişkiyi gösterir.Döngü sonunu göstermek için ya da diyagramın çizilemediği durumlarda kulllanılır. Burada i herhangi bir sembol olabilir.

 

Oklar işin akış yönünü gösterir.

bottom of page